Vin och vimmel i Helsingfors

Header

Kemikalier, tillsatser och veganovänliga ämnen

16.04.2014 10:32 | Skriven av jaelnyman i Okategoriserade

Förra hösten avslöjade det svenska programmet Kalla Fakta att flera av Sveriges populäraste viner innehåller stora mängder rester av bekämpningsmedel. En del av dessa viner säljs också hos oss i Finland.

En debatt om vinindustrins skuggsidor blossade då upp. Knappt hade dammet lagt sig innan det var dags för nästa avslöjande. Förra lördagen skrev Aftonbladet om den skånska fabriken i Simrisham där viner som säljs som till exempel italienska viner genomgår en total smakrenovering för att bättre passa svenskarnas smaklökar. Läs texten här.

Nytt för mig var att det tydligen inte är ett måste att skriva ut exakt allt som vinet innehåller för ämnen, då det i dag måste stå utskrivet på det mesta. Allergikervarningar måste skrivas ut, så om ett vin innehåller ägg eller laktos (till exempel) ska det skrivas ut. Men till exempel andra ingredienser som härstammar från djurriket, så som gelatin, fisklim eller benmjöl, måste inte skrivas ut.

Används verkligen sådana produkter i vin? Det var ny information åtminstone för mig och gissar att det kan vara det för många andra. Tycker att man som konsument ska ha rätt att få all information om en produkt på ett lätt sätt (utskrivet på etiketten, tack!) så man själv kan avgöra vad man väljer sedan. Står mitt val mellan två viner och det ena har en massa äckliga tillsatser för att ”förbättra” smaken och täcka över fel väljer jag hellre det andra. Det är svårt att göra om inte informationen finns nära till hands vid köpsituationen.

För att inte tala om för personer som av olika orsaker (överkänslighet, allergier, etiska skäl som att man är vegan) verkligen måste veta.

Här är en bra sida för veganer där man kan kolla om vinet man vill ha är veganvänligt eller inte.

Om bekämpningsmedel och kemikalier i vin finns ett läsvärt blogginlägg av Noora Shingler på hennes blogg Kemikaalicocktail.

Jag håller som bäst på med en artikel om det här temat, stay tuned.

 

 

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *