Vin och vimmel i Helsingfors

Header

Vilka rödvin ger migrän?

12.02.2014 14:30 | Skriven av jaelnyman i Okategoriserade

Rött eller vitt?

Vitt, svarar jag oftast på den frågan, också då jag kanske hellre hade tagit rött. För tyvärr har jag märkt ett uppenbart samband mellan intag av rödvin och migrän. Det gäller inte alla rödvin, men klart är att det finns sorter som fungerar som en trigger för min migrän. Och det är sällan man vill ta risken och pröva sig fram. Vem skulle nu frivilligt utsätta sig för det? Framför allt då det ofta räcker med några små klunkar för att leda till flera timmars värk.

Men rödvin när det är som bäst är så gott och fungerar så fint till många maträtter, framför en brasa en vinterkväll eller att smutta på medan man läser en bra bok i soffan. Bara för att det finns vissa bovar bland rödvin känns det trist att slopa alla, också guldkornen.

Jag tänker börja skriva upp varje gång jag märker, eller inte märker av ett samband. Men jag tar gärna emot hjälp. En av tio finländare har migrän, och att rödvin kan sätta i gång ett anfall verkar stämma in på många av oss.

Vilka erfarenheter har ni av rödvin och migrän? Finns det någon speciell sort, druva, smak som ni upptäckt ger migrän? Eller finns det rödvin som migrändrabbade kan dricka utan att få huvudvärk?

Om jag får in många svar kanske vi snart kan sätta ihop en mycket icke-vetenskaplig lista: skurkvin och snälla vin.

 

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

13 svar

  • Mia says:

    Hej! Jag får också migrän av rödvin men har märkt att jag inte får det av ekologiska viner. Och om vinet innehåller mycket tanniner kan migränen bli riktigt hemsk

  • jaelnyman says:

    Hej, okej, intressant. Nu när du sa det så kom jag också på att jag inte fått det av ekologiska rödvin. Kanske vi är något på spåren? Vad tror ni andra? Tack för svaret Mia!

  • jaelnyman says:

    Fick in ett tips per sms: ”Cabernet sauvignon lär vara värst med migrän medan Pinot noir verkar höra till de druvor som kan vara okej”. Har någon erfarenhet av det här? Eller är det bara för mig att börja testa :)?

  • Martin W says:

    Trevligt att du tar upp den här frågeställningen, tycker jag som är både vinvän och (tyvärr) migränbenägen…
    Malbec från Argentina är en druva jag definitivt undviker. Likaså har en del toscanaviner trots trevlig smak kunnat slå tillbaka i efterhand. För flere år sedan fanns ett kaliforniskt Grey Fox som betedde sig så också. Bra ide att skriva upp, ska börja med det. – Själv inte märkt något illa av Cabernet Sauvignon.

  • JaelNyman says:

    Hej Markus! Tack för svaret, nu börjar vi ha lite idéer att utforska vidare. Som migrändrabbad och vinvän gör det nog livet enklare om man har koll på åtminstone vad som bör undvikas. Håll utkik på bloggen för en preliminär lista, hoppas ännu det rasslar in fler kommentarer 🙂

  • JaelNyman says:

    Fick in ett till tips om att det kan vara tillsattsämnen som konserveringsämnen som är problemet. Hmm.. men varför är det alltid röda viner månne? Har det något att göra med tillverkningsprocessen – mer druvskalsrester i röda viner?

  • NL says:

    Jag brukar inte få migrän av rödvin, men ofta vanlig huvudvärk. Att bara dricka ekologiska viner hjälper för mig också. I portviner har jag märkt en ännu större skillnad. Tidigare fick jag alltid huvudvärk redan av ett litet glas portvin, men med ekologiskt portvin händer det inte.

  • Isabella Ares says:

    Cabernet sauvignon brukar inte vara ett problem för mig, trots att jag är en ”migrän-person”. Ekologiska viner verkar faktiskt funka bra. Merlot undviker jag.

  • jaelnyman says:

    Helt klart är vi något på spåren, fick in ett tips från Migränförbundet också om att ekologiska viner brukar vara bästa alternativet för huvudvärksbenägna. Men fortsätt gärna kommentera då ni kommer på viner som funkar och inte funkar för er med migrän/huvudvärk.

  • HK says:

    Jag har aldrig haft några problem själv, men flera bekanta får migrän av viner som lagrats på ekfat eller där ekspån har tillsatts under lagringen på ståltank. Man kan misstänka att det är tanninerna från ek som åtminstone bidrar till förhöjda tanninvärden i vinet. Sedan vet jag inte om olika druvsorter har olika tanninhalt. Det är ju faktiskt fullt möjligt.

    • JaelNyman says:

      Hej, Tack! Jag kan avslöja att jag under veckan jobbat på en artikel om det här ämnet, den kommer nästa vecka. Fick många möjliga förklaringar och tips på var man kan börja. Jag länkar här då den kommer, så kan ni sprida vidare informationen till såna som kan ha nytta av den 🙂 Kort sagt så verkar det finnas en handfull olika orsaker som ligger bakom: för en kan det vara tanniner, en annan något ämne i jordmånen där det odlas, för en tredje mängden histamin, som utlöser ett anfall. Härliga försäljaren på Alko i Forum tipsade om att fota ett vin som funkat för en på mobilen – då kan man visa den och be efter ett liknande nästa gång man funderar på vilket vin man vågar välja!

  • jaelnyman says:

    Heeej fina läsare! Kan nån av er tänka sig att ställa upp för en bild. Min migränartikel är färdig, men vi saknar en bild på någon med migrän som vi får bjuda på ett glas vin, i utbyte mot ett foto på dig i en vinbar (Baker’s i centrum?) och en snabb kommentar: jag får/får inte migrän av vin. Skulle uppskattas STORT, artikeln är annars färdig och väntar på publicering.. Mejla mig på jael.nyman@ksfmedia.fi eller kontakta på Facebook, du hittar mig på Jael Nyman.

  • gun kanerva says:

    Är allergisk mot tillsatsämnen, speciellt natriummetabisulfat, – sulfit, konstaterat på Allergisjukhuset. Finns kanske mer tillsatsämnen eller just den sorten i rödvin. Blir också kollrig av vitvin, isynnerhet Liebfraumilch. Min senaste upptäckt är Shiraz-viner, de ger ingen huvudvärk åt mej åtminstone. Sen är det väl oxo så att olika människor är allergiska mot olika saker och olika tillsatsämnen, så det blir svårt att ge nån allmängiltig rekommendation. Men bra med en diskussion om ämnet.



Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *