Vin och vimmel i Helsingfors

Header

Midsommar med mindre magi

31.07.2014 10:04 | Skriven av jaelnyman i Okategoriserade

juhanne

Foto: Jessica Bergroth.

För mig har midsommaren alltid betytt skärgård, bastu, stugliv och närmaste vänner. En enda gång har det blivit undantag, det var då jag var 14 år gammal och midsommaren råkade infalla under en tre veckor lång språkresa i Frankrike. Till och med i fjol, då jag hade 39 graders feber deltog jag i ett dygn ute på en stuga. Men i år hade jag glömt kolla arbetsschemat och missat att jag hade en kvällswebbtur på torsdagen (som visade sig bli typ historiens jobbigaste arbetspass med de mest oväntade saker som gick snett, bland annat tjuvlarm och urinerande alkoholister i trappuppgången). Så jag hann inte med gänget då jag dessutom hade en massa att förbereda inför den kommande veckans nya familjemedlem, lillvalpen.

juhanne2

 

Foto: Jessica Bergroth.

Storstädning, fixande och puppyproofing – kröp runt på alla fyra och försökte räkna ut vad som kunde vara farligt för en valp och åtgärda problemet. På fredag hade jag en dejt (Tinder to the rescue) och på lördag blev det picnic med fina Jessica. Festmåltiden som avnjöts i arktiska temperaturer i snålblåst på mattvättningsbryggan på Tjärholmen bestod av sallad och bubbel. Till salladen hade jag fixat ugnsvitlökar (jag kockade och lyckades!), världens godaste, och nypotatis med gravad lax.

måsen

 

Måsen gjorde oss sällskap på bryggan, lugnt blickande utöver de guppande båtarna.

Vi avnjöt Devil’s Rock, ett torrt, tyskt skumvin på druvan Riesling. För mig har Devil’s Rock blivit något av ett tryggt val, den man tar när man inte riktigt vet till vad och när eller då det är bråttom. Eller den jag tillslut tar då det står blankt i huvudet när jag står vid Alkohyllan och frenetiskt försöker komma ihåg vilket det där ena skumvinet var som rekommenderades och Alkoförsäljarens kundbetjäningssugna blick bränner i ryggen, men jag vet inte ens själv vad jag söker. Det har passligt med smak för att kunna avnjutas som sådant, men är inte så speciellt eller kryddigt att man inte skulle kunna kombinera det med de flesta maträtter. Helt enkelt ett jämnbra val, inte den där wow-drycken, men en som de flesta kan dricka. Den passar just därför också bra som en skumpa att göra drinkar av, till exempel mimosa.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *