Vin och vimmel i Helsingfors

Header

Moët moments

30.07.2014 12:03 | Skriven av jaelnyman i Okategoriserade

Rubriken hänvisar till en hashtag som används på Ingstagram rätt mycket. Ni vet de där stunderna som bara är så fina och perfekta med ett glas champagne i handen? Vi sparkade i gång sommaren med en Moët moment, jag och tjejerna.

j&H

En klassisk Moët moment, ett glas champagne ur ett fint champagneglas, blommor i håret och solnedgång på balkongen i gott sällskap.

 

Det var mycket att fira då flaskan på bilden här nedan sa plopp och bubblet hälldes opp. Världens största nörd jag är, jag vet, men inför vår get together med tjejerna hade jag förberett ett minital. Alla blev tilldelade ”stipendier”, med andra ord jag lyfte upp något fint jag tyckte var och en lyckats med (jag vet, jag sa ju att nördometern här skjuter i höjden!). Vi skålade alla med Moët i glaset och kanske en och annan rörd min bland sällskapet gav stunden något extra, utöver den gyllene drycken förstås.

Skumpasysterns ”stipendie” handlade givetvis om läsandet och avklarat inträdesprov (då var vi ännu omedvetna om vad resultatet av provet skulle bli).

öttönen

Hur mycket är psykologiskt och hur mycket är en reell skillnad, då det kommer till kampen mellan champagne och skumvin? Har du någon gång gjort ett blindtest och kollat om du känner igen vilken som är vilken?

Vi gjorde en snabbanalys av bubblet. Ärligt sagt tror jag att den största skillnaden mellan äkta champagne och mousserande vin främst är psykologisk (ja, ni läste rätt alla champagnesällskapsrepresentanter som nu får kaffet i vrångstrupen). För det finns otroligt fina skumvin som utan tvekan kan mäta sig med den finaste och dyraste av champagner. Däremot gör de strikta kraven på vilken butelj som får prydas med ordet champagne att det garanterar en viss kvalitetsnivå. Med andra ord är det större sannolikhet att dricka något gott när man väljer champagne än skumvin, men det betyder inte att det inte kan finnas skumvin som rentutav smakar bättre i din mun än champagne. Och psykologiskt ja, få av oss smäller i oss champagne på daglig basis, så de få gånger då man unnar sig eller blir bjuden på champagne, ja då brukar det vara något extra över det hela. Då inverkar både stunden, att det är något extra man firar, såväl som de förhandsuppfattningar man har om att champagne är något finare.

Eller sådan är min teori.

Men tillbaka till Möttönen. Visst var det något otroligt fint över både själva drycken och stunden och det kände vi av i smaken. Skumpasystern och vinbloggaren var överens om att det här var gott.

– Det är fräscht och på något vis bara bättre. Skillnaden mellan skumvin och champagne är helt enkelt en fråga om kvalitet, analyserade Skumpasystern.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *