Vin och vimmel i Helsingfors

Header

Mimosa – ett säkert kort för lördagslyx

05.02.2014 18:10 | Skriven av jaelnyman i Okategoriserade

En Mimosa sätter en guldkant på vilken dagstillställning som helst. Gärna till brunsch eller brekkare en lite viktigare dag.

I lördags gifte sig en av mina kompisar. Bröllopet började klockan 16 i Esbo, men innan det fixade vi oss bröllopsredo hos mig med min kompis Kata. Den glamourösa dagen till ära skålade vi med Mimosa medan vi babblade och sminkade oss. Det är något med Mimosa – det får allt att kännas så elegant och sofistikerat (fast den skulle vara skapad av Rainbow-juice och förmånlig skumpa). Att bli väckt på födelsedag med en Mimosa-brunsch ger garanterat pojkvän/partner-poäng, som ett litet tips. Mimosa är också den självklara möhippa-drinken, eller t.ex. bröllopsdagsdrinken.

Vad är Mimosa, hur skapar man en?

Du behöver: Skumpaglas, skumpa, appelsinjuice.

Mimosa är helt enkelt ett mousserande vin/Champagne kombinerat med appelsinjuice. Gärna får ju juicen vara färskpressad hemma i köket, men det går hur bra som helst med en butiksvariant. När du väljer skumvinet tänk på följande saker. Appelsinjuicen i sig är redan söt, ta inte ett sött vin! Det blir sötsliskigt (inte det man vill ha lunchtid!). Ett rätt torrt blir bra. Eftersom du ändå blandar det behöver det inte vara det dyraste, snoffsigaste. Spara pengar och ta ett i prisklassen 7-9 €. Jag valde Amalía brut, ett spanskt vin. Inte för sött (äppel, citrustoner, fräscht). Kombinationen var perfekt! Jag gillar inte för starka drinkar, så vi hällde upp ungefär 50-50 i glaset, men vill man ha en mer skumpastark smak kan man ta cirka 1/4 juice, toppa med skumpa.

Häll upp juicen först, toppa med skumpa. Annars kan juicen lägga sig på botten (om inte det är den effekten du vill ha förstås, visuellt snyggt).

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

2 svar

  • Lärde i forntiden känna denna drink under namnet Buck’s Fizz.. Mycket uppiggande på tidigt morgonflyg
    från Levanten till London.

    Peter Grogan säger i sin bok ”Grogans Companion to Drink” att förhållandet mellan apelsinjuice och champagne är två delar juice och en del champagne (”and thereby diminish both ingredients”).

    Vidare säger Grogan bl.a. : ”Revivify the zombie by simple means of addition of one part vodka to four of the mix and you have Agua de Valencia”.

    • Jael says:

      Ja, kärt barn har många namn 🙂 men låter inte Mimosa bara så mycket lyxigare? Tycker det är ett vackert namn.

      Med recept på drinkar tycker jag att man gott kan följa recept om man är osäker på vad man eftersträvar, men annars tycker jag man ska strunta i regler. Vill man ha en fruktigare svagare drink häller man mer juice än receptet säger. Följ den egna känslan och tungan.



Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *